ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ | ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ E.I.A.

Το Κτήριο των Γραφείων της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα

Διάλεξη Αλέξανδρου Κ. Σαμαρά

26.04.201819:00Πνευματικό κέντρο Δήμου Αθηναίων - Αμφιθέατρο 'Αντώνης Τρίτσης'

Το  Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής  (Ε.Ι.Α.), στο πλαίσιο του 15ου κύκλου διαλέξεων, παρουσιάζει την Πέμπτη 26 Απριλίου 2018 στις 19:00 τη διάλεξη του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Κ. Σαμαρά, με τίτλο "Το Κτήριο των Γραφείων της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα"

www.asamaras.gr 

Το Κτήριο των Γραφείων της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, έργο του  Walter Gropius και των Τhe Architects Collaborative (1956-58 σχεδιασμός, 1958-1061 κατασκευή) αποτελεί ένα διεθνούς σημασίας τοπόσημο της Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής.

Ο Gropius ήταν ένας από τους τέσσερις κορυφαίους της μοντέρνας Αρχιτεκτονικής μαζί με τους Le Corbusier, Mies van der Rohe και Frank Lloyd Wright. Ως εμπνευσμένος εκπαιδευτικός, ήξερε πώς να αντλεί από μια ποικιλία παραδόσεων, που κυμαίνονταν από την αρχαιότητα μέχρι τον μοντερνισμό, από την λόγια μέχρι την ανώνυμη αρχιτεκτονική, από την τυπολογική μέχρι τη φονξιοναλιστική σκέψη, και είχε επιτύχει να δείξει μέσω παραδειγμάτων πως οι επαγγελματίες, που συνεργάζονται, μπορούν να δημιουργήσουν πραγματικά εξαιρετική αρχιτεκτονική.

* Η διάλεξη δόθηκε στην Αμερικανική Πρεσβεία από τον συγγραφέα ως κεντρικό ομιλητή με αφορμή τον εορτασμό της πεντηκονταετηρίδας του Chancery Building (του κτηρίου των γραφείων της Πρεσβείας) στις 22 Μαϊου 2013 κατόπιν πρόσκλησης του τότε πρέσβη των ΗΠΑ κυρίου Daniel B. Smith.