ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ | ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ E.I.A.

Διαγωνισμός Light Up

Τελετή βράβευσης – Εσπερίδα – Έκθεση συμμετοχών

02.07.202317:00Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Συνημμένα: 

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (Ε.Ι.Α.) και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Σχεδιασμός Φωτισμού», της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου σχεδιασμού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.), προκήρυξαν πανελλήνιο φοιτητικό διαγωνισμό σχεδιασμού πρότυπου φωτιστικού σώματος με τον τίτλο “Light Up”.

Στόχος του διαγωνισμού ήταν να έρθουν οι φοιτητές/τριες, σε επαφή με την συνθετική διαδικασία σχεδιασμού ενός οικείου βιομηχανικού αντικειμένου, που έχει άμεση επίδραση στο πως κατανοούμε και αντιλαμβανόμαστε έναν χώρο, να προβληματιστούν με τη χρήση καινοτόμων υλικών και κατασκευαστικών μεθόδων και κυρίως να ασχοληθούν με τον τρόπο εκπομπής του φωτός μέσω του φωτιστικού σώματος.

Τις συμμετοχές έκρινε πενταμελής κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τους Μιχάλη Αναστασιάδη, Designer, Κωνσταντίνο Γρίβα, αναπληρωτή Καθηγητή Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, Τ.Α.Μ. Π.Π., Στυλιανό Ζερεφό, Καθηγητή Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού Ε.Α.Π., Κατερίνα Σκάλκου, Αρχιτέκτονα, Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό Ε.Α.Π., και τον Διονύση Σοτοβίκη, Αρχιτέκτονα, μέλος του Δ.Σ. του Ε.Ι.Α.

H κριτική επιτροπή αξιολόγησε τις προτάσεις με βάση την πρωτοτυπία και την πληρότητα του σχεδιασμού. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σύλληψη των ιδεών, στην αισθητική και την ένταξη του φωτιστικού σώματος σε συγκεκριμένο χώρο, στη λειτουργικότητά του, στην ευκολία κατασκευής του, στην ευελιξία του και στον σεβασμό στο περιβάλλον.

Η τελετή βράβευσης

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στην τελετή βράβευσης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Ιουλίου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και θα δημοσιοποιηθούν την ίδια μέρα στο www.eia.gr  

Η εσπερίδα

Την ημέρα της τελετής βράβευσης, στο πλαίσιο του διαγωνισμού, θα πραγματοποιηθεί εσπερίδα με συζητήσεις μεταξύ αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών φωτισμού που αφορούν στον σχεδιασμό φωτισμού, τις επιδράσεις του φωτός στον άνθρωπο, στον πολιτισμό και στην επιστήμη. 

5:00 Ι Προσέλευση – Χαιρετισμός

Διονύσης Σοτοβίκης – Αρχιτέκτων, μέλος Δ.Σ. Ε.Ι.Α.

Ιωάννης Συμπέθερος -Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Ε.Α.Π.Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Πα.Δ.Α.

5:45 Ι Ομιλίες

Μόρφω Παπανικολάου - Αρχιτέκτονας IUAV 

Ελευθερία Ντεκώ – Lighting Designer, Επίκουρη καθηγήτρια  Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.

Κωνσταντίνος Μωραϊτης -  Αρχιτέκτονας, Ομότιμος Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π.

Λάμπρος Δούλος – Αναπληρωτής Καθηγητής Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού Ε.Α.Π.

Σταύρος Γυφτόπουλος – Αρχιτέκτονας, Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π.

Άρης Τσαγκρασούλης –  Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Π.Θ.

 

*Τις ομιλίες συντονίζουν τα μέλη της κριτικής επιτροπής  Στυλιανός Ζερεφός, Κατερίνα Σκάλκου και Κωνσταντίνος Γρίβας.

7:30 Ι Απονομή βραβείων

 

Η έκθεση

Οι προτάσεις που θα βραβευθούν, καθώς και όλες οι προτάσεις που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, θα παρουσιαστούν και θα δημοσιευτούν στο συνοδευτικό κατάλογο που θα διατίθεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής.

 

#lightup