ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ | ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ E.I.A.

Αρχιτεκτονικές συσχετίσεις

10.04.201419:00Πνευματικό κέντρο Δήμου Αθηναίων - Αμφιθέατρο 'Αντώνης Τρίτσης'

Αρχιτεκτονικές συσχετίσεις

Υπάρχουν οι έννοιες, τα φαινόμενα, τα πρόσωπα, τα πράγματα. Υπάρχουν όμως και οι μεταξύ τους σχέσεις:  

 Η σχέση της αρχιτεκτονικής, αλλά και του αρχιτέκτονα με τον τόπο, την ιστορία, την κοινωνία.

Η σχέση του τελευταίου, ως δημιουργού, με τα έργα του.

Η σχέση αυτών των έργων μεταξύ τους, αλλά και με τα έργα των άλλων.

Η σχέση της διδασκαλίας με την εφαρμογή.

 Η σχέση του ατομικού με το συλλογικό,

όπως και άλλες αναρίθμητες σχέσεις ....

Είναι ίσως χαρακτηριστικό της εποχής, ότι η ικανότητα να συσχετίζουμε και άρα να συνθέτουμε –μάλιστα σε πεδία όχι μόνο αρχιτεκτονικά- πολύ συχνά υποτιμάται ακόμη και αχρηστεύεται, παρότι είναι απαραίτητη. Όχι μόνο για να καταλάβουν οι «άλλοι» τι είμαστε και τι κάνουμε, αλλά και για να το καταλάβουμε πρώτοι εμείς οι ίδιοι. Ώστε αναλόγως να συνειδητοποιήσουμε που, γιατί και πως πορευόμαστε. Έτσι άλλωστε θα μπορούμε να συσχετιζόμαστε καλύτερα με αυτούς τους «άλλους» - και ίσως να αποκτούμε όλοι μαζί ένα «κοινό μέτρο».

Τέτοιες σχέσεις, όσον αφορά βασικά στοιχεία- χαρακτηριστικά του αρχιτεκτονικού και διδακτικού μου έργου όπως διαμορφώθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια, επιχειρώ να καταγράψω και να παρουσιάσω ως αφορμές ενός διαλόγου.  

 

Σοφία Τσιράκη

Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Διπλωματούχος Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ και υποψήφιος διδάκτορας της ίδιας Σχολής. Είναι μόνιμο μέλος του Αρχιτεκτονικού γραφείου Μπίρη.

Έχει διακριθεί με Α’ βραβεία σε Πανελλήνιους Αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και έχει συλλογικό και ατομικό αρχιτεκτονικό έργο. Υλοποιημένα έργα της έχουν αποσπάσει βραβεία, όπως η «Πολυκατοικία και έκθεση γλυπτικής στα Ιλίσια» (Έπαινος στα βραβεία ΣΑΔΑΣ, 2005), το «Κέντρο Εξυπηρέτησης ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ» (Έπαινος στα βραβεία ΔΟΜΕΣ 2012), ενώ το έργο «Το σπίτι- κουτί: Κατοικία και χώρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο Κουκάκι» είχε προταθεί για τα βραβεία Mies Van der Rohe 2013. Είναι συγγραφέας τριών συλλογικών βιβλίων ενώ έχει επιμεληθεί διάφορες εκδόσεις. Συμμετέχει σε πανελλήνιες και διεθνείς εκθέσεις αρχιτεκτονικού έργου, σε συνέδρια και ημερίδες, ενώ τα έργα της έχουν επανειλημμένα δημοσιευτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το έργο της «Η διάλυση του κουτιού: Πολυκατοικία στο Γκάζι» τιμήθηκε με το Α’ βραβείο 2013 του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, για το καλύτερο υλοποιημένο έργο της τετραετίας 2009-2013. 

 

Ομιλητής
  • Τσιράκη Σοφία