ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ | ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ Ε.Ι.Α.

Αρχιτεκτονική και Γαστρονομία

Σχεδιάζοντας με οικοδεσπότες αρχιτέκτονες

24.05.2013-26.05.2013Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο οδού Πειραιώς

Ο δεσμός που υπάρχει σήμερα μεταξύ της αρχιτεκτονικής και της κουζίνας είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο και μας αποκαλύπτει χαρακτηριστικά παραδόσεων και κυρίαρχων γεύσεων κάθε περιοχής.
Μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε ότι τίποτε δεν συνδέει πιο πολύ τους ανθρώπους με το περιβάλλον και τον πολιτισμό τους, όσο η λήψη ενός γεύματος, που εξελίσσεται γύρω από τα υλικά του τόπου τους.

Φαγητό και χώρος.
Γεύσεις, παιχνίδι αισθήσεων μέσα στο χώρο, χαρά, αφορμή για συνάντηση, συζήτηση και δημιουργία μέσα από τη μετατροπή των πρώτων υλών, των τροφίμων, σε ποικίλα εδέσματα.
Μία μετατροπή που τολμώντας την παρομοίωση παραπέμπει στην μετατροπή των αντίστοιχων οικοδομικών πρώτων υλών σε κτίσματα.

Αρχιτεκτονικές επιλογές και μορφές που αποτελούν αφορμή για ένα εμπνευσμένο μενού και γαστρονομικές επιλογές που εναρμονίζονται αλλά και διαφοροποιούνται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε χώρου.
Επιλογές δημιουργικές όπου ο χώρος του εστιατορίου μετατρέπεται σε θεατρικό σκηνικό υποδεχόμενο τους επισκέπτες του και η κουζίνα του σε παρασκήνιο δράσης με τελικό στόχο πάντοτε την συνολική ευχαρίστηση του τελικού αποδέχτη.

Η βραδιά της Παρασκευής, 24ης Μαίου, θα μας οδηγήσει επιστρατεύοντας όλες τις αισθήσεις μας, μέσα από εμπνευσμένες γεύσεις προϊόντων παραγωγών της Ελλάδας, σε μια ιδιαίτερη προσέγγιση του χώρου του αίθριου του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς.
Στον ίδιο χώρο θα ξετυλίγεται και η αρχιτεκτονική και φωτογραφική έκθεση δέκα σχεδιασμένων από αρχιτέκτονες εστιατορίων της πόλης μας, της Αθήνας, με έμφαση στην εικόνα και στο αισθητικό πρότυπο που επιθυμούν να υποστηρίξουν, πλαισιώνοντας και συμπληρώνοντας την όλη διοργάνωση.

Την ίδια μέρα, Παρασκευή 24 Μαϊου, στο αμφιθέατρο του Μουσείου, από 19.00 έως 21.00, θα προηγηθούν τοποθετήσεις και συζήτηση με το κοινό, με θέμα τον σχεδιασμό των εστιατορίων στην Αθήνα, μέσα από τις προσωπικές εμπειρίες των αρχιτεκτόνων.
Συμμετέχουν οι αρχιτέκτονες:
Μαρία Κοκκίνου και Αντρέας Κούρκουλας
Παναγιώτα Καμπέρου
Δημήτρης και Κωνσταντίνος Καραμπατάκης
Εισήγηση-Παρουσίαση : Ηλίας Κωνσταντόπουλος
αρχιτέκτων, αναπληρωτής καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής Πατρών, Πρόεδρος του ΕΙΑ,
Συντονισμός: Αννα Σκιαδά, αρχιτέκτων

Το Σάββατο 25 Μαίου στο αμφιθέατρο του Μουσείου, από 19.30 έως 21.00, master class με θέμα τον σχεδιασμό των εστιατορίων από τους k-Studio, Δημήτρη & Κωνσταντίνο Καραμπατάκη.

Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο ευρύτερο πρόγραμμα του τριημέρου: ημέρες γαστρονομίας, ονομασία προέλευσης ελληνική.

Επιμέλεια
  • Σκιαδά Άννα