ΚΥΚΛΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ (ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΟ - ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑΣ) | ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ E.I.A.

Πόλη Ευρώπη. Ισπανοί Αρχιτέκτονες στην Αθήνα

31.10.2012-20.03.2013Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο οδού Πειραιώς

Σε αυτή την Αρχιτεκτονική συνάντηση, δύο Μεσογειακές χώρες, η Ισπανία και η Ελλάδα με παρεμφερή γεωγραφικά χαρακτηριστικά που αποτελούν μέρος της Ιβηρικής και Βαλκανικής χερσονήσου αντίστοιχα, με εντυπωσιακή ηχητική ομοιότητα στις γλώσσες τους, απόδειξη των αποδεχόμενων επιρροών μέσω της θάλασσας, συναντώνται για ακόμη μία φορά στο πεδίο της Αρχιτεκτονικής.

Κατά την διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών η Ισπανική Αρχιτεκτονική βγαίνει από την απομόνωση της και από σχεδόν άγνωστη, πρωταγωνιστεί στο διεθνές αρχιτεκτονικό πανόραμα.

Αυτή η εξέλιξή της Ισπανικής Αρχιτεκτονικής των τελευταίων τριών δεκαετιών, παρουσιάζεται διαμέσου πέντε διαλέξεων από αρχιτεκτονικά γραφεία που από την δεκαετία του 80 μετάλλαξαν το Ισπανικό τοπίο και επηρέασαν αποφασιστικά την διεθνή αρχιτεκτονική σκηνή.

Μιλτιάδης Νικόλαος Τζιτζάς, αρχιτέκτων, Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων, Ε.Μ.Π.

Τις τελευταίες δεκαετίες η έντονη δραστηριότητα της δόμησης επέβαλε μια σημαντική αλλαγή του τοπίου που σε πολλές περιπτώσεις σήμανε την απώλεια της ταυτότητας του τόπου ή την καταστροφή σημαντικών φυσικών πόρων. Αυτή η δραστηριότητα, χωρίς τον προβληματισμό που παράγεται μέσω της αρχιτεκτονικής, δημιουργεί ένα περιβάλλον αδιάφορο και ξένο προς την κοινωνία που το κατοικεί, η οποία, νιώθοντας παραγκωνισμένη, επιδεικνύει ολιγωρία ως προς το ίδιο της το ενδιαίτημα. Ευτυχώς, η επιμονή πολλών αρχιτεκτόνων μας δείχνει τη δυνατότητα της ανάπτυξης του περιβάλλοντός μας με άλλο τρόπο, δημιουργώντας χώρους που προσαρμόζονται στις νέες ανάγκες και εκφράζουν την κοινωνία μας.

Το ίδιο αυτό διάστημα έχει εμφανισθεί στην Ισπανία μια πολυάριθμη ομάδα αρχιτεκτόνων προβαλλόμενη στη διεθνή σκηνή για την ποιότητα των προτάσεών της που διαφέρουν σημαντικά από την αρχιτεκτονική-θέαμα ή την παρορμητική δόμηση. Σε όλα τα έργα τους μπορούμε να αναγνωρίσουμε τη βαθιά κατανόηση του τόπου και τον διάλογο που επιδιώκεται μαζί του καθώς και την προσαρμογή των προτεινόμενων χώρων στη δραστηριότητα που σ’ αυτούς αναπτύσσεται, τη γνώση των σύγχρονων κατασκευαστικών τεχνικών, τον σεβασμό στην αειφορία και τη φροντίδα στο περιβάλλον. Και όλα αυτά χωρίς να απαρνούνται την οπτική τους ως δημιουργοί, τα προσωπικά τους οράματα της πραγματικότητας.

Οι αρχιτέκτονες που έχουν επιλεχθεί γι’ αυτές τις διαλέξεις, αποτελούν μέρος αυτής της ξεχωριστής ομάδας. Όλοι έχουν να επιδείξουν εξαιρετικό έργο με πολύ προσωπικές και διαφορετικές μεταξύ τους προτάσεις αλλά ταυτόχρονα διατηρούν κοινή την αρχιτεκτονική πρακτική του σεβασμού και της γνώσης της κοινωνίας την οποία επιδιώκουν να υπηρετήσουν.

Pablo Berzal, Αρχιτέκτονας

Επιμέλεια
  • Τζιτζάς Μιλτιάδης
  • Berzal Pablo
Συνεργαζόμενοι Φορείς
  • Πρεσβεία της Ισπανίας
  • Ινστιτούτο Θερβάντες
  • Μουσείο Μπενάκη

Συνεργαζόμενοι Φορείς