ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ | ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ E.I.A.

συντεταγμένη αρχιτεκτονική

  •  

13.06.201319:00Πνευματικό κέντρο Δήμου Αθηναίων - Αμφιθέατρο 'Αντώνης Τρίτσης'

Η αρχιτεκτονική είναι σύλληψη, είναι η σχεδιαζόμενη και προβαλλόμενη σκέψη. Γεννιέται από μία ιδέα και καταλήγει στην απόδοσή της, μέσα από μια συνολική συνθετική διαδικασία.
Ο τίτλος της διάλεξης ‘συντεταγμένη αρχιτεκτονική’ αναφέρεται στα στοιχεία εκείνα που χρειάζονται για να προσδιοριστεί μοναδικά ένας τόπος στο χώρο (μαθηματικό και γεωγραφικό), αλλά φανερώνει παράλληλα τη διαδικασία σύνταξης και συντονισμού μιας αρχιτεκτονικής αφήγησης.
Μοιραζόμαστε την πεποίθηση πως ένα έργο σχεδιάζεται σε συγκεκριμένο τόπο, για συγκεκριμένη χρήση, για τον άνθρωπο, σε συγκεκριμένο χρόνο. Έτσι, επιχειρούμε κάθε φορά να απαντήσουμε στο πρόβλημα που αναδύεται από τα απλά αυτά δεδομένα με ενιαίο, σαφή και κριτικό τρόπο σκέψης.
Αφετηρία της αφήγησής μας αποτελεί η ανάγνωση της δομής του τόπου, η κατανόηση και το βίωμα της μοναδικότητάς του. Η μοναδικότητα αυτή επιτρέπει την κάθε φορά διαφορετικής έντασης εξέλιξη της ιστορίας του. Ανιχνεύουμε τα κρυφά νοήματα και επιχειρούμε να αναδείξουμε τις ‘εν δυνάμει’ ποιότητες σε ένα νέο πλέγμα αλληλοσυσχετίσεων που θα συντάξει εν τέλει τη δομή της πρότασής μας. Τόπος, πρόγραμμα και άνθρωπος συμπλέκονται και ερμηνεύονται σε ένα πεδίο πειραματισμού ‘ανοικτό’, παράγοντας τοπία δυναμικά, ωσμωτικά, υβριδικά, και ταυτόχρονα οικεία, βιώσιμα, λειτουργικά, προσαρμοζόμενα στις συνθήκες της εποχής. Διερευνούμε τη σύνδεση του έργου με το περιβάλλον τοπίο σε μια συμβιωτική σχέση, δίνοντας έμφαση στο ζήτημα της ένταξης, της αντίστιξης και της συνέχειας –μιας συνέχειας χωρικής, προγραμματικής, αντιληπτικής, χρονικής –μιας συνέχειας που συγγενεύει με το ανθρώπινο σώμα, το βλέμμα και την κίνηση μέσα στο χώρο.
Αναζητούμε το κυρίαρχο θέμα επάνω στο οποίο θα αρθρωθούν τα μέρη του συνόλου. Αναζητούμε την απλή ενοποιητική σύλληψη, που μετατρέπει το πρόβλημα σε αρετή. Η επιμονή με την οποία επιδιώκουμε την υλοποίηση της ιδέας αυτής, τη φορτίζει με δύναμη και αποδίδει ταυτότητα στο έργο.
Αισθανόμαστε την αρχιτεκτονική ως μια γοητευτική διαδικασία δημιουργίας, σε ένα μονοπάτι που δεν είναι γραμμικό, αλλά φέρει διακλαδώσεις, κάνει κύκλους και –μέσα από δοκιμές και λάθη– μας οδηγεί πίσω και ξανά εμπρός. Τη συνθετική αυτή διαδικασία και τους τρόπους ενεργοποίησής της θα σκιαγραφήσουμε μέσα από την παρουσίαση μιας πλατείας, ενός παραλιακού μετώπου, μιας σχολής, ενός τόπου μνήμης, μιας δημοτικής αγοράς, ενός άξονα, δύο χώρων εστίασης και δύο εκθέσεων για την αρχιτεκτονική.

Ομιλητής
  • 40°22°ARCHITECTS – Αναστασία Παπαδοπούλου + Βανέσσα Τσακαλίδου