ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ | ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ E.I.A.

Σύγχρονη Νορβηγική Αρχιτεκτονική 2005-2010

22.01.2013-10.03.2013Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο οδού Πειραιώς

Η έκθεση προβάλει τα πιο πρόσφατα επιτεύγματα της Νορβηγικής αρχιτεκτονικής. Αποκαλύπτει ιδιαίτερες λεπτομέρειες σε κάθε έργο ξεχωριστά και δίνει έμφαση στις εξελίξεις που είναι σημαντικές για το κοινωνικό σύνολο.

Η επιλογή της έκθεσης περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα έργων από έναν μικρό χώρο ανάπαυσης και ιδιωτικές κατοικίες, μέχρι περίπλοκες κατασκευαστικές λύσεις και υποδομές καθώς και τις μεγάλες αστικές διαμορφώσεις των πρόσφατων ετών. Χρησιμοποιώντας ποικίλα είδη παρουσίασης καθώς και σύγχρονα μέσα ενημέρωσης, η έκθεση επικοινωνεί μία σύνθετη εικόνα της Νορβηγικής αρχιτεκτονικής που πραγματοποιήθηκε τόσο στη Νορβηγία, όσο και στο εξωτερικό μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια.

Η έκθεση είναι η έβδομη σε μία σειρά παρουσίασης εκθέσεων που αφορούν τη σύγχρονη Νορβηγική αρχιτεκτονική από το 1968 μέχρι σήμερα.

Η έκθεση είναι παραγωγή του Νορβηγικού Μουσείου Αρχιτεκτονικής (ΝΑΜ) και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εξωτερικών. Με τη συγκεκριμένη έκθεση, το ΝΑΜ θέλει να επικοινωνήσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μεμονωμένων έργων και να τονίσει τις τάσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης των τελευταίων πέντε ετών στη Νορβηγική αρχιτεκτονική σκηνή.

Η έκθεση παρουσιάζει 31 μεμονωμένα έργα καθώς και δύο ομάδες που παρουσιάζονται μαζί: η “παθητική κατοικία” στο Tromsø των Steinsvik Architects και η αξιοποίηση των εθνικών τουριστικών διαδρομών της Νορβηγίας. Ο διαχωρισμός των έργων γίνεται ως εξής: έργα εκτός Νορβηγίας, “eneboligkvaliteter”, κατασκευή κατοικιών, εγκαταστάσεις, “νέο στο παλαιό”, τοπικοί πολιτιστικοί φορείς, εκπαίδευση και σχολεία, αναψυχή και υπαίθριες δραστηριότητες καθώς και οι εθνικές τουριστικές διαδρομές.

Οι εικόνες είναι από την πρώτη παρουσίαση της έκθεσης το καλοκαίρι 2011 στη νέα πτέρυγα του Μουσείου Αρχιτεκτονικής του Όσλο, τελευταίο έργο του μεγάλου νορβηγού αρχιτέκτονα Sverre Fehn.

Επιμέλεια
  • Γιακουμακάτος Ανδρέας
Συνεργαζόμενοι Φορείς
  • Νορβηγικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής
  • Πρεσβεία της Νορβηγίας
  • Νορβηγικό Ινστιτούτο
  • Μουσείο Μπενάκη

Συνεργαζόμενοι Φορείς