ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ | ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ E.I.A.

Σύγχρονη Κατοικία & Τοπικότητα: Η Αναζήτηση μιας Νέας Σχέσης στον Μεσογειακό Χώρο

10.04.2008Πνευματικό κέντρο Δήμου Αθηναίων - Αμφιθέατρο 'Αντώνης Τρίτσης'
Συνημμένα: 

Το Γραφείο Βαρουδάκη, από το 1981 που δημιουργήθηκε μέχρι σήμερα, ασχολείται κυρίως με έργα μικρής κλίμακας - κατοικίες και ξενοδοχεία - στη Δυτική Κρήτη. Η σύγχρονη κατοικία και η τοπικότητα είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τους αρχιτέκτονες που χτίζουν σε ένα τόπο με τόσο έντονο χαρακτήρα.

Η προσπάθεια του Γραφείου να αναδείξει την αξία της αρχιτεκτονικής, ως ξεχωριστής τέχνης και βασικής συνιστώσας του πολιτισμού, ήταν δύσκολη όλα αυτά τα χρόνια σε ένα περιβάλλον που έχει ταυτίσει την αρχιτεκτονική με τη γραφειοκρατική διαδικασία έκδοσης μιας οικοδομικής άδειας ή με την εξασφάλιση της στατικής επάρκειας των έργων, ή, όταν βελτιώθηκε το οικονομικό επίπεδο, με τον επιφανειακό καλλωπισμό των κτιρίων.

Στα πρώτα χρόνια, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 80, η νεωτερική γραφή προσπαθούσε να έρθει σε διάλογο με το Μεσογειακό τοπίο μέσα από μια σύνθετη μορφολογική επεξεργασία (ξενοδοχείο σε πτέρυγες -1982, Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ηρακλείου -1983) την ίδια περίοδο που στην Ελλάδα βρισκόταν στην ακμή του ο μεταμοντερνισμός και μάλιστα στη, φορτωμένη από διάκοσμο, εκδοχή του. Τα τελευταία χρόνια ο τρόπος που αντιμετωπίζεται ο σχεδιασμός στο ίδιο Μεσογειακό τοπίο έχει διαφοροποιηθεί, αν και ο στόχος της αναζήτησης της τοπικότητας μέσα από το διεθνές λεξιλόγιο παραμένει. Η γραφή γίνεται περισσότερο αφαιρετική απλουστεύοντας τη γεωμετρία των κτιριακών όγκων αποδεχόμενοι τη δωρικότητα και τη συμμετρία ως διαχρονικές αξίες.

Η ανάδειξη της τοπικότητας , πέρα από την ένταξη στο τοπίο επιδιώκεται μέσα από την έκφραση της υλικότητας των μορφών. Με την παραδοχή ότι το οπλισμένο σκυρόδεμα αποτελεί πλέον μέρος της Ελληνικής κατασκευαστικής παράδοσης, όπως και η λιθοδομή, επιχειρήθηκε η επαναχρησιμοποίηση της λιθοδομής ως κύριου δομικού υλικού σε συνδυασμό με τη χρήση οπλισμένου σκυροδέματος ως υλικού στερέωσης χωρίς να υπάρχει σαφής συμβολικός διαχωρισμός μεταξύ των δύο στοιχείων. Πιστεύεται από τους αρχιτέκτονες ότι το παραδοσιακό αυτό κράμα προσφέρει μεγαλύτερη πλαστικότητα και δυνατότητες έκφρασης. Ταυτόχρονα μπορεί να συλλειτουργήσει με όλα τα παλαιότερα και σύγχρονα κατασκευαστικά υλικά.

Οι δυσκολίες του κατασκευαστικού τομέα που δεν μπορεί να κατανοήσει μια μελέτη εφαρμογής, έχει οδηγήσει στη λύση της εντατικής προσωπικής επίβλεψης στο εργοτάξιο, για να εξασφαλισθεί η αρχιτεκτονική λεπτομέρεια, απαραίτητο στοιχείο της αρχιτεκτονικής συγκρότησης.

Ομιλητές
  • Βαρουδάκης Αριστομένης
  • Βαρουδάκης Γιώργος