Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας 1925 - 2023

Ημερομηνία: 
20.02.2023

Πλήρης ημερών έφυγε σήμερα από τη ζωή ο σπουδαίος αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925 και σπούδασε αρχιτεκτονική στην Αθήνα, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Ήταν ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στην Αρχιτεκτονική Σχολή του οποίου δίδαξε μεταξύ 1980-1993.

Ιδρυτικό Μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, ο Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας ήταν όχι μόνο μία μεγάλη μορφή στην ιστορία της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής, αλλά και μία πολύ αγαπητή παρουσία, με πληθωρικό και καθαρό λόγο, με παρρησία στην έκφραση των απόψεων του για την σημασία της αρχιτεκτονικής, και για τα ζέοντα προβλήματα των πόλεων σήμερα.

Το ενδιαφέρον του για τα κοινά αποτυπώνεται από την συμμετοχή του επί πολλά έτη στο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, στο Τεχνικό Επιμελητήριο, και σε πολλές άλλες επιστημονικές και εθνικές επιτροπές στις οποίες είχε και ιθύνουσα θέση.

Η αρχιτεκτονική του, σύγχρονη και μοντέρνα, διεθνής όσο  και τοπική, περιλαμβάνει μελέτες πολεοδομικές και μελέτες δημόσιων κτηρίων και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, ενώ παρακαταθήκη του αποτελεί η Ανοικοδόμηση Σαντορίνης, 1956-1960, μαζί με ομάδα σημαντικών Ελλήνων αρχιτεκτόνων.

Μεταξύ των πολυάριθμων έργων του μελέτησε και υλοποίησε κατοικίες ευαίσθητες στο ελληνικό τοπίο, την τοπογραφία και το κλίμα, με απλά μέσα κατάκτησε τις βασικές αρχές αυτού που σήμερα αποκαλείται βιοκλιματική αρχιτεκτονική, και μας δίδαξε μέσα από αυτές πώς να κατοικούμε σε αυτόν το τόπο, σε αρμονία με το περιβάλλον.

Αποκαλυπτικοί για το ήθος και την σεμνότητα του ακόμα κι οι τίτλοι των βιβλίων του, ‘Απ’ όσα είδα κι έγραψα’, και ‘Περπατώντας στην Πόλη’, μία συλλογή εκπληκτικών σχεδίων που αποτελούν αρχιτεκτονικά τεκμήρια από τα ταξίδια του σε διάφορους τόπους.

Η απώλεια του Κωνσταντίνου Δεκαβάλλα σημαίνει και την απώλεια ενός εραστή της αρχιτεκτονικής, και της εγρήγορσής του για την ανάγκη ενός συνεχούς και παθιασμένου διαλόγου για την αρχιτεκτονική, που αυτός ο ίδιος τίμησε με την συνολική του παρουσία.  

Ηλίας Κωνσταντόπουλος,

Πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΙΑ