ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ

Ημερομηνία: 
07.11.2022

Είναι πάντοτε πολύ οδυνηρό να πρέπει να γράψεις για την απώλεια σπουδαίων ανθρώπων που γνωρίζεις, ιδιαίτερα όταν την πορεία τους συνοδεύει ένα αξιόλογο έργο που έχει γίνει κοινό κτήμα της ζωής της πόλης.

Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022 απεβίωσε η Μαρία Κοκκίνου.

Σπουδαία Αρχιτέκτων δημιούργησε, μαζί με τον σύντροφο της ζωής της και συνεργάτη της Ανδρέα Κούρκουλα, μετά την επιστροφή τους από τον Λονδίνο, ένα εκτεταμένο και συνεκτικό έργο υψηλής ποιότητας. Ανάμεσα τους συγκαταλέγονται μεγάλης κλίμακας συγκροτήματα μεταξύ των οποίων και το Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς, καθώς και πλήθος εξαιρετικών κατοικιών. To 2000 τιμήθηκε με διάκριση από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, στα πρώτα Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής, για το πρώτο σημαντικό τους έργο, το συγκρότημα γραφείων στη Λεωφόρο Κηφισίας στο Μαρούσι.    

Ο αδόκητος θάνατος της Μαρίας Κοκκίνου αποτελεί μια μεγάλη απώλεια πρώτα από όλα για την οικογένεια της, αλλά και για την ευρύτερη αρχιτεκτονική κοινότητα.

Και για μένα προσωπικά είναι μεγάλη η θλίψη, καθώς η φιλία μας αναπτύχθηκε όταν γνωριστήκαμε πριν από τέσσερεις δεκαετίες, κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών μας με τον Bill Hiller στο University College London, που ήδη αποτελούσε ένα φυτώριο πολλών καλών Ελλήνων αρχιτεκτόνων.

Η Μαρία Κοκκίνου θα μας λείψει. Γυναίκα δυναμική και νηφάλια ταυτόχρονα, με καθαρό λόγο και ευθύτητα κρίσης, ξεχώριζε ανάμεσα μας προσφέροντας, χωρίς ποτέ να επιζητεί την προσωπική προβολή. Όμως ο αόριστος δεν αρμόζει στην Μαρία˙ είναι παρούσα με το αξιόλογο έργο της και την προσωπικότητα της.

 

Ηλίας Κωνσταντόπουλος

Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής