Ανακοίνωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής σχετικά με την "απελευθέρωση" του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα

Ημερομηνία: 
14.02.2011

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (Ε.Ι.Α.) παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις απόψεις και τις προτάσεις που διακινούνται στο πλαίσιο της λεγόμενης «απελευθέρωσης» του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα, καθώς και τις προθέσεις των αρμόδιων κρατικών οργάνων όπως αυτές διατυπώνονται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων της 21ης Δεκεμβρίου 2010.

Η αρχιτεκτονική δραστηριότητα είναι εκείνη που σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνει τον αστικό χώρο, την ποιότητα της ζωής μας και γενικά την ανθρώπινη συμπεριφορά μέσασε αυτόν. Αποτελεί συνεπώς κρίσιμο παράγοντα της πολιτιστικής μας φυσιογνωμίας.
Σήμερα, σε μια εποχή οικονομικής αλλά και κοινωνικής κρίσης, ο ρόλος του αρχιτέκτονα στον αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό σχεδιασμό πρέπει να αναβαθμιστεί και όχι να υποβαθμιστεί εν ονόματι μιας αμφίβολης σε αποτελεσματικότητα προσπάθειας οικονομικού περιορισμού των αμοιβών και εξοικονόμησης μελετητικού κόστους στα δημόσια έργα, όταν μάλιστα είναι απόλυτα διαπιστωμένο ότι η αναλογία του κόστους της μελέτης στο συνολικό κόστος οιουδήποτε έργου είναι εξαιρετικά περιορισμένη.
Επί πλέον η κατάργηση του κώδικα αμοιβής, χωρίς παράλληλη θέσπιση ενός αυστηρού επαγγελματικού κώδικα υποχρεώσεων και ευθυνών, τόσο των μελετητών όσο και της εργοδοσίας, θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της ποιότητας του παρεχόμενου μελετητικού έργου και σε ένα στρεβλό ανταγωνιστικό περιβάλλον, που θα έχει άμεσες επιπτώσεις επί της ήδη υποβαθμισμένης φυσιογνωμίας του φυσικού, οικιστικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος του τόπου μας.
Τέλος, σημειώνεται ότι αυτή η αντιμετώπιση θα συρρικνώσει το υπάρχον μελετητικό δυναμικό της χώρας με απρόβλεπτες συνέπειες για τη μελλοντική αναπτυξιακή προσπάθεια.